+31 (0)24 782 05 60

Douglas

Douglas is een sterk houtsoort, met veel gunstige eigenschappen waardoor het voor bijna alle doeleinden wel toepasbaar is.

Het wordt veel in de (scheeps)bouw gebruikt, maar kan ook worden ingezet voor het maken van vloeren of schuttingen. Gymnastiektoestellen worden bijvoorbeeld ook van douglas gemaakt, omdat het hout een goede veerkracht heeft.

Douglas heeft een groot percentage kernhout. Dit bevat weer veel hars wat schimmels tegenhoudt. Douglashout gaat mede hierdoor lang mee en zal minder snel rotten. Let wel op, zolang het niet gelakt is, moet het uit de zon op een droge plek liggen. Er komen anders makkelijk haarscheurtjes in.

De Douglasspar is een naaldsoort die erg lang kan worden. Hij groeit rechts en heeft weinig knoesten. Twee hele fijne eigenschappen voor hout waar je mee wilt werken.

Voor- en nadelen

+ Groot percentage kernhout met hars, wat schimmels tegenhoudt
+ Lange, rechte stam
+ Minimale onderhoud
+ Weinig knoesten

– Douglas krimpt in de zomer en zet in het najaar uit. Dit kan voor scheuren zorgen, wat verder geen invloed heeft op de kwaliteit van het hout.

Oorsprong

Oorspronkelijk uit de Verenigde Staten (Oregon pine). Douglas is de naam die is gegeven aan de in Europa geplante soort. Inmiddels is de boom ook te vinden in Australië en Nieuw-Zeeland.

Funfact

Douglas heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen en wordt daarom steeds meer aangeplant. In Nederland heeft Staatsbosbeheer al jaren het doel om meer hout uit eigen land te krijgen. Je zult de Douglasspar de komende jaren daarom vaker terugzien in ons eigen land.