+31 (0)24 782 05 60

Vuren constructie

Vuren is een zeer breed toepasbare houtsoort, die geschikt is voor zowel buiten als binnen. Het is ruim beschikbaar, en heeft een fijne combinatie van gewicht en sterkte, waardoor het dé bepalende houtsoort is voor de bouw.

Vuren komen van de Fijnspar. Deze boom groeit in een zeer uitgestrekt gebied (van West-Europa tot Oost-Rusland), waardoor de afmetingen van de boom nogal kunnen verschillen. Over het algemeen wordt hij zo’n 35 meter hoog, maar in de Alpen kom je bijvoorbeeld exemplaren tegen van 60 meter. De beste kwaliteit vuren komen uit koudere gebieden waar de bomen langzamer groeien en daarom fijnere groeiringen hebben.

Het fijne van vuren is dat je nauwelijks kleurverschil ziet tussen de spint en het kernhout. Vers gezaagd is het bijna wit, waarna het wat verkleurt tot lichtgeel/lichtbruin. Om die verkleuring tegen te gaan, moet het hout worden bewerkt. Het is gemakkelijk te impregneren, verven of beitsen. Ook laat het zich gemakkelijk bewerken in de werkplaats.

Voor- en nadelen

+ Eenvoudig te bewerken
+ Relatief goedkoop
+ Duurzaam
+ Breed toe te passen
+ Neutrale kleur

– Hout verkleurt enigszins bij blootstelling aan licht

Oorsprong

Vuren komt van de fijnspar. Deze heeft een uitgestrekt groeigebied, van West-Europa tot Oost-Rusland.

Funfact

Een speciaal vurenhout uit de Alpen groeit erg langzaam en gelijkmatig. Daardoor is het perfect klankbodemhout voor de bouw van piano’s en gitaren.